Zien al mijn facebookvolgelingen mijn berichten?

 

Welnee!

“Maar ik wil ze niet spammen met 3 berichten per dag!”

seo webshop

Nou, reken dan maar even met me mee: ik bereik ongeveer gemiddeld 45 mensen met een doordeweeks normaal bericht wat niet geliked, gedeeld of waar gereageerd op wordt. Gewoon een berichtje in de ruimte schieten. Ik heb 570 fans dus per bericht bereik ik 8% van mijn trouwe volgers. Hmm, hier schrik ik ook wel een beetje van.. Zo weinig. Met 3 vind-ik-leuks gaat het bereik naar 125; dus dat is slechts 22%.

Facebook heeft er natuurlijk een commercieel belang bij om niet al je fans te laten bereiken. Hier hebben ze het zogenaamde ‘Edgerank’ voor bedacht.

Wat Edgerank precies is? Het algoritme van Facebook (een cijfer). Hoe hoger jouw cijfer des te groter de kans is dat je berichten in het nieuwsoverzicht bij je fans verschijnen. Mijn cijfer is dus best laag..

Even tussendoor: heb jij je al opgegeven voor ‘het Geheim van Google Keywords’?

Ik wil mijn Edgerank wel omhoog schroeven! Hoe ga ik dat doen?

Ten eerste mijn affiniteit vergroten: de binding tussen mij en m’n fans. Hoe vaker je mijn pagina bezoekt of reageert op een bericht, hoe groter de kans dat jij berichten van mij krijgt te zien. En hoe vaker ik een bericht schrijf, des te groter de kans dat er iemand op reageert!

Ten tweede ga ik mijn berichten meer ‘content‘ geven, waardevoller maken. Berichten die alleen bestaan uit tekst, scoren minder hoog dan een afbeelding of een video. En hoe leuk een ‘vind ik leuk’ ook is, een reactie weegt zwaarder. Foto’s, video’s en gekoppelde links naar andere pagina’s krijgen meer waarde krijgen dan alleen tekst. En tweets doorsturen naar je Facebook pagina? Niet doen!

Verder ga ik onderzoeken wanneer mijn doelgroep online is. Dat doe ik door naar mijn statistieken te gaan en dan op ‘berichten’ te klikken. Zo zie ik in een paar seconden wanneer de beste tijd is om mijn fans te bereiken.

 facebook doelgroep online

 

En dan….. De negatieve feedback.

Dit deel is afgelopen jaar toegevoegd en ik moet toegeven dat ik er zelf ook wel eens gebruik van maak.. Je kent ze wel, die pagina’s van bedrijven die alleen maar reclame rondschreeuwen, vol taalfouten en vaak veel van hetzelfde laten zien. Om ze niet gelijk te ont-fannen, klik ik gewoon de ‘volgend’ knop uit.

Als mijn fans mijn berichten altijd verbergen in hun nieuwsoverzicht, of erger nog, markeren als spam dan is dit negatieve feedback en worden mijn berichten nog minder vaak geshowd.

 

Klinkt allemaal niet heel ingewikkeld toch? Wel weer een projectje waar je even voor moet gaan zitten, maar ondanks dat ik geen fervent hardcore social media fanaat ben, geloof ik absoluut dat connectie en gunnen heel belangrijke onderdelen zijn in het bestaan van je webwinkel. En niet te vergeten goed voor je SEO!

Ben benieuwd, hoe vaak post jij eigenlijk een berichtje voor je fans? Laat het hieronder weten!

Gwendoline

The following two tabs change content below.

Gwendoline

The Boss
Dol op: zon, chaos, drop, sushi, surfen op het web, brainstormen, plannen maken, bodybalance, verslinden van (e)boeken, Baileys, zoete witte wijn, water, nagellak en lachen. Heel veel en heel vaak. Hou niet van: onrecht, pesten, kou en opruimen. Je zal me nooit zien met: Crocs, te hoge hakken, hoogblond haar, bier.

4 Comments on Zien al mijn facebookfans mijn berichten?

 1. Studio Neeltje
  at 2:43 pm (6 jaar ago)

  Handige tip om je beste tijdstip om te plaatsen op te zoeken. Ik merk dat mijn FB berichten steeds minder worden getoond nu ik een poosje wat minder heb gepost dus goed om te weten.

  Beantwoorden
 2. Mieke Dornstedt
  at 3:43 pm (5 jaar ago)

  Goed om eens even te kijken of mijn idee van wanneer mijn klanten kijken op Fb klopt met mijn statistieken. Gelukkig zit ik er niet ver naast.
  Heb wel het idee dat de laatste dagen berichten minder doorkomen. Ik post 2 berichten per dag. 1 om 07.00 uur en 1 om 18.00 uur. De ochtend omdat iedereen in de ochtend volgens mij zijn Fb checked en zo weer herinnerd worden aan jouw naam en om 18.00 uur in de avond omdat mensen dan meer tijd hebben in de avonduren en dan eerder door zullen klikken naar jouw website. Hoor graag of mede webshopeigenaars het anders zien.

  Beantwoorden
 3. Esther
  at 5:37 pm (2 jaar ago)

  Ik probeer 3x per dag wat te plaatsen. Ik merk dat het sinds een paar dagen lekker gaat op fb alleen het leid nog niet naar verkopen.

  Beantwoorden
 4. Sandra
  at 4:27 pm (10 maanden ago)

  Hoi Gwendoline,
  Interessant om te lezen, want wij willen inderdaad onze fans niet spammen maar uiteraard wel dat onze berichten worden gelezen. Maar als je dus maar een klein percentage bereikt, kun je best wat vaker berichten plaatsen.
  Wat wij hebben gemerkt, is dat uitnodiginen voor onze pagina niet aankomen bij de mensen. Als een uitnodiging bij een aantal verschillende mensen niet leidt tot een like, kiest Facebook er dan voor om je volgende uitnodigingen niet te versturen?!? Best raar toch? Er zijn ook mensen die we hebben beloofd uit te nodigen, maar waarbij dat dus niet werkt. Irritant! 😉
  Groetjes!

  Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *